Fabrica are capacitatea de a prelucra cantitati enorme de materie prima – granule poliamid, care se topesc si sunt intinse pentru a lua forma unor fire extreme de subtiri. Ulterior, acestea sunt bobinate pe bobine speciale, dupa care, la alt aparat, formeaza suvite subtiri (toroane), stranse si ele, pe bobine. Procesul de impletire continua pana in momentul in care se obtine o ata rasucita cu diametrul necesar. Pe parcursul rasucirii, atele sunt unse cu o solutie speciala de protectie.

Toroanele pregatite pentru impletire sunt aranjate la o masina care le rasuceste in miezul corzii, dupa care le acopera cu o manta (imagine nemaipomenita!).
Funia deja prelucrata si imbibata cu solutie speciala este din nou imersata intr-o substanta magica protectoare.
Dupa ce coarda este rasucita si impletita, aparent gata de exploatare, aceasta este supusa intinderii intr-un aparat special. Scopul procedurii respective este repartizarea uniforma a fibrelor si detensionarea acestora.
Si asta nu e totul. Pentru ca utlizatorii sa poata aprecia la justa valoare proprietatile uimitoare ale corzii cehe Tendon – integritatea miezului si a mantalei, aceasta este imersata intr-un rezervor (autoclava) in care are loc procesul de integrare (termoalipire) a miezului si a mantalei corzii. Datorita acestor manipulari corzile vor suporta greutatea (tensiunea) uniform si nu separat, doar cu miezul sau doar cu mantaua. Dupa aceasta procedura, coarda este marcata (bobinata la lungimea dorita). Capetele sunt prelucrate cu laserul, pentru a nu permite despicarea firelor si a asigura comoditatea in utilizare (legarea nodurilor, etc.).

Cateva mostre de coarda din fiecare partida sunt trimise la doua laboratoare – unul intern, al fabricii, si altul extern, independent, aflat la Praga (pentru certificare dupa standardele CE, EN si UIAA). Ce fac “certificatorii” cu acele corzi noi nu am vazut, pe cand in laboratorul intern corzile dinamice sunt supuse la 23 (douazeci si trei!) de teste diferite. Am fost martori la testarea esantionului de coarda care va fi folosita in timpul sariturii record la rope jumping.
Acesta a fost un raport scurt despre procesul anevoios si lent de aparitie a corzilor.