Imbracamintea “tehnologica” – este “protectia” noastra cea dintai, uneori singura, daca ne aflam sub cerul liber si vremea nu tine cu noi. Daca veti intelege cum aceasta imbracaminte a fost creata si cum ea functioneaza, veti putea face alegerea corecta si veti sti sa o folositi corect.Mai jos gasiti un rezumat despre materialele moderne din care este facuta si imbracamintea din magazinul Limon:


  • Tehnologia GORE-TEX

Dezvoltata de compania americana W.L. Gore & Associates Inc.Specificul tehnologiei GORE-TEX® consta in folosirea revolutionarei membrane din doua componente din politetrafloretilen, care contine peste 9 mld de pori microscopici per 1 inch2  (6.452 cm2). Acesti pori sunt de 20.000 de ori mai mici decat picaturile de apa si, in acelasi timp, de 700 de ori mai mari decat moleculele de vapori. De aceea, apa in forma lichida nu poate trece prin membrana GORE-TEX®, in comparatie cu vaporii (evaporarea corpului uman) care trec usor prin ea.

Свойства мембраны GORE-TEX®:
Caracteristicile membranei GORE-TEX®:
-    Impermeabilitate de lunga durata
-    Aerisire perfecta
-    Nu se teme de frig
-    Nu se teme de indoire
-    Extrem de durabila




  • Materialul WINDSTOPPER


La fel, dezvoltat de compania Americana W.L. Gore & Associates Inc., presupune o constructie laminat din trei straturi in care membrana politetrafloretilen se afla intre alte doua straturi din material elastic (softshell si fleece). Imbracamintea din WINDSTOPPER® reprezinta 100% protectie de vant si garantia respirabilitatii. Datorita microfleece-ului, aceasta stofa este mai calduroasa decat membrana Gore-Tex, insa mai slaba din punct de vedere al impermeabilitatii.


  • Materialul izolator PrimaLoft


PrimaLoft®  este un incalzitor artificial de calitate superioara care, prin insusirile sale termice, se aseamana cu puful. Creand Primaloft® Albany International Corp. a studiat minutios structura microfibrei pufului de gasca, copiind-o. Fibrele extrem de fine ale acestei stofe se aseamana foarte mult, dupa factura, cu cele ale pufului de gasca. Astfel, anume datorita acestei asemanari, nerepetate in cazul altor materiale, si calitatile termice ale fibrei Primaloft® sunt foarte apropiate de cele ale pufului de gasca. Factorul termic de rezistenta al pufului este 2,18, iar cel al PrimaLoft – de 2,15.


  • Materialul POLARTEC


Polartec® este cel mai calitativ fleece din lume, caracterizat prin cele mai performante insusiri ca respirabilitatea si indepartarea umiditatii (este hidro-repelent). Polietilenul structurat intr-un mod unic printr-o tehnica de impletire speciala (tinuta in secret de MaldenMills), considerabil marit, seamana cu lana. “Lana sintetica dens-tricot” – denumirea functionala a acestui material, are asa-zisele ”buzunare aeriene”, datorita carora se obtine efectul termosului: corpul nostru emana caldura care se pastreaza in aceste buzunare.


  • Materialul izolator Thermolite


Fibrele Thermolite®  sunt fibre termoizolatoare deosebite, elaborate de compania DuPont. La baza acestui material se afla fibre goale in interior unde se acumuleaza caldura emanata de corpul uman, astfel creand efectul de termos. Inca o calitate a acestei fibre – capacitatea de eliminare rapida a umiditatii / a se usca rapid (cu 50 % mai repede decat bumbacul obisnuit).


  • Materialul ThermoCool


Stofa ThermoCoolTM a fost prezentata pentru prima data de catre compania Advansa la Ispo BrandNew Munich 2011. Este intr-adevar, un model incomparabil care imbina doua tehnologii: incalzirea si racirea. Aceasta combinatie este caracterizata printr-un amestec de fibre cu spatiu gol in mijloc si printr-o suprafata directionata a fibrelor, ceea ce constituie un avantaj in comparatie cu alte tipuri de fibre.  
In cazul activitatii ridicate a organismului, datorita amestecului special de fibre, ThermoCoolTM elimina umiditatea mai repede decat materialele hidrorepelante. Fibrele sunt  astfel elaborate incat sa confere o suprafata de evaporare aditionala, cu multe canale care absorb umiditatea si o indeparteaza de corp. Fibrele goale contribuie la imbunatatirea circulatiei aerului si, in consecinta, la imbunatatirea evaporarii.
In cazul activitatii scazute a organismului spatiile goale confera materialului usurinta si functii termoregulatoare (apara de variatiile de temperature). Cavitatile stofei de asemenea impiedica patrunderea aerului rece si permit eliminarea caldurii in exces.

Cele mai moderne sase materiale. Ce au in comun?
Ati remarcat, desigur ca, toti cei care au lucrat la elaborarea acestor materiale s-au inspirat analizand caracteristicile stofelor naturale. Luate ca model, cercetatorii le perfectioneaza pentru a satisface necesitatile moderne, uneori peste limita, a cautatorilor de aventuri outdoor.
Si Dvs puteti simti avantajele tehnologiilor moderne!